Yukarı ▷

Blog

Güvenli Bir Seyir İçin Teknede Bulundurulması Gerekenler

Her tekne macerası sorunsuz değildir. Suda geçirdiğiniz tamamen sıradan bir günü hızla kâbusa dönüştürebilecek senaryolar ortaya çıkabilir. Geziniz sırasında doğa ananın veya mekanik bir arızanın neden olabileceği riskleri kontrol edemezsiniz, ancak hazırlıklı olarak ve doğru teçhizatı teknenizde bulundurarak bu potansiyel risklerin gününüzü mahvetme ihtimalini en aza indirebilirsiniz.

Hazırlıklı olmanın en iyi yollarından biri, bir kontrol listesi hazırlamak ve her yolculuktan önce listenin üzerinden geçmektir. İyi bir kontrol listesi, varsayımları ortadan kaldırır ve seyahatinizde mümkün olan en iyi zamanı geçirmenizi sağlamak için size yardımcı olur. Sizi, teknenizi ve misafirlerinizi güvende tutacak teçhizatlar, teknenizin boyutuna ve kişi sayısına göre farklılık gösterebilir.

5 Metre Altı Teknelerde Bulundurulması Gereken Teçhizat

Can yeleği, her teknede seyir sırasında teknede bulunan kişi sayısı kadar bulunmalıdır. Çocuk can yeleği, her teknede seyir sırasında teknede bulunan çocuk sayısı kadar bulunmalıdır. Manyetik pusula ile Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü’nün öngördüğü şekilde seyir fenerleri, siyah küre, kampana, düdük her teknede bulunmalıdır.

Yangın söndürme tüpü, bir ve daha fazla motoru ve sabit yakıt tankı bulunan teknelerde, motor dairesinde veya motor kutusu dışında motor başına 1 adet 6 kg’lık; kapalı güvertesi olmayan, takma motorlu ve taşınabilir yakıt tanklı teknelerde 1 adet 2 kg’lık; kamaralı teknelerde her kamarada 1 adet 2 kg’lık, kuzinesi olan teknelerde kuzine yakınında 1 adet 2 kg’lık bulunmalı ve bu tüpler sertifikalı olmalıdır. Radar reflektörü, tehlike bayrağı ve el feneri her teknede bulunmalıdır.

Pis su tankı, tuvaleti olan her teknede bulunmalı, kişi başına günde en az 2 litre x 2 günlük birikime uygun hacimde olmalıdır. Pis su güverte boşaltma flanşı; pis su tankı olan bütün teknelerde bulunmalıdır. Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü Kitabı’nın son baskısı ve Can Kurtarma İşaretleri Tablosu her teknede bulunmalıdır.

Teknelerde Bulundurulması Gereken Asgari Teçhizat

Can Yeleği

Denizde güvenlik söz konusu olduğunda, can yelekleri hayat kurtarmanın en etkili ve en basit yollarından biridir. Bu ceketler, kullanıcının suya düşmesi durumunda boğulmasını önlemek için tasarlanmıştır. Her teknede seyir sırasında teknede bulunan kişi sayısı kadar can yeleği bulunmalıdır. Can yelekleri her bireye uygun boyutta olmalıdır. Can yelekleri, kolayca ulaşılabilecek bir yere yerleştirilmelidir

Çocuk Can Yeleği

Her teknede seyir sırasında teknede bulunan çocuk sayısı kadar çocuk can yeleği bulunmalıdır. Tıpkı yetişkin can yeleklerinde olduğu gibi, çocuk can yelekleri de vücuda sıkıca oturmalıdır. Çocuk, can yeleğine önceden alıştırılmalı, böylelikle giydirme işlemi sırasında rahat olması ve paniğe kapılmaması sağlanmalıdır.

Can Simidi

Can simidi, denize düşen kişinin, kurtarılmasına kadar geçecek süre içinde su üstünde kalmasını sağlar. Boyu 7 metreden ve sürati 7 deniz milinden az teknelerde can simidi bulundurma zorunluluğu yoktur. Boyu 15 metreden az her teknede bir adet can simidi bulunmalıdır. Boyu 15–24 metre arasında olan her teknede ise bir tanesi ışıklı ve 20 metre savlolu olmak üzere SOLAS tipi 2 adet can simidi bulunmalıdır. Can simitlerinin üzerlerine tekne ve bağlama limanının ismi yazılmalıdır.

Yangın Söndürme Tüpü

• Bir ve daha fazla motoru ve sabit yakıt tankı bulunan teknelerde, motor dairesinde veya motor kutusu dışında motor başına 1 adet 6 kg’lık,
• Kapalı güvertesi olmayan, takma motorlu ve taşınabilir yakıt tanklı teknelerde 1 adet 2 kg’lık,
• Kamaralı teknelerde her kamarada 1 adet 2 kg’lık,
• Kuzinesi olan teknelerde kuzine yakınında 1 adet 2 kg’lık yangın söndürme tüpü bulunmalı ve bu tüpler sertifikalı olmalıdır.

Yangın söndürücünün teknedeki yeri ve çalışma şekli öğrenilmelidir. Yangın söndürücü, onu çevreden koruyacak ve yanlış kullanım olasılığını azaltacak bir yangın tüpü dolabının içerisinde muhafaza edilmelidir.Yangın söndürücünün göstergesi düzenli olarak kontrol edilerek şişenin dolu olduğundan emin olunmalıdır. Yangın söndürücüler, “dolu” görünseler bile her on yılda bir değiştirilmelidir.

Manyetik Pusula

Manyetik pusula, herhangi bir güç kaynağı gerekmeksizin teknenin yönünü saptamasına olanak sağlar. Her teknede, Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü’nün öngördüğü şekilde manyetik pusula bulunmalıdır.

Seyir Fenerleri (İskele-Sancak/Silyon Fenerleri)

Seyir fenerleri, görüşün kısıtlı olduğu durumlarda teknelerin güvenle gece seyri yapmasına olanak verir. Sürücünün karanlıkta daha iyi görmesini sağlayan araba farlarının aksine, teknedeki seyir fenerleri diğer teknelerin onu görmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Seyir fenerleri, teknecilerin hava karardıktan sonra suda ne gördüklerini anlayabilecekleri şekilde renklendirilir ve konumlandırılır. Gezi teknelerinin, gün batımı ile gün doğumu arasında ve sis, yağmur veya pus gibi sınırlı görüş dönemlerinde seyir fenerlerini kullanması gerekir.

Siyah Küre

Siyah küre, uluslararası kurallara uygun teknelerin demirde olduğunu belirten bir uyarı işaretidir. Demirde bulunan tekneler, 360 dereceden görünebilecek bir siyah küre taşımalıdır.

Kampana

Kampana, gerektiğinde ses çıkararak ikazda bulunmak üzere kullanılan ekipmanlardan biridir.

Düdük

Ses, bir konumu veya uyarıyı bildirmenin güçlü bir yoludur. Tam da bu nedenle yüksek ses üreten düdükler, her teknede bulundurulması gereken güvenlik ekipmanlarından biridir. Ayrıca, teknedeki her can yeleğinin, denize düşme durumlarında sesli sinyal vermeyi sağlayan bir düdükle donatılması önemle tavsiye edilir.

Radar Reflektörü

Radar rekleftörü, özellikle olumsuz hava koşullarında küçük teknelerin büyük tekneler tarafından fark edilebilmesini sağlayan ve teknelerin su üzerinde çarpışmasını önlemeye yardımcı olan kullanışlı bir cihazdır. Bu cihaz, tekneyi radarda görünür kılmayı amaçlar. Radar reflektörü, radarda güçlü bir yansıma oluşturan geometrik bir şekil oluşturmak için kesişen çok sayıda metal parçadan oluşur.

Tehlike Bayrağı

Tehike bayrağı, bir tehlikenin varlığını ve yardıma ihtiyaç duyulduğunu göstermek amacıyla kullanılır. Her teknede tehlike bayrağı bulunmalıdır.

El Feneri

El feneri, elektrik arızası ya da tehlike anı gibi durumlarda hem aydınlatma hem işaret vermek için kullanılır. Her teknede kuvvetli biçimde aydınlık verebilen bir el feneri bulunmalıdır.

Pis Su Tankı

Tuvaleti olan her teknede pis su tankı bulunmalıdır. Pis su tankı kişi başına günde en az 2 litre x 2 günlük birikime uygun hacimde olmalıdır.

Pis Su Güverte Boşaltma Flanşı

Pis su tankı olan bütün teknelerde pis su güverte boşaltma flanşı bulunmalıdır.

Denize Çöp Atılmasının Yasak Olduğunu Belirten Levha

Boyu 12 metreyi aşan tüm teknelerde denize çöp atılmasının yasak olduğunu belirten levha bulunmalı ve bu levha herkesin görebileceği bir yere asılmalıdır.

Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü Kitabı

Her teknede Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü kitabının son baskısı bulunmalıdır.

Can Kurtarma İşaretleri Tablosu

Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından belirlenen can kurtarma işaretleri, yardım istemek amacıyla kullanılır. Her teknede can kurtarma işaretleri tablosunun güncel hâli bulunmalıdır.

Özel Teknede Bulundurulması Önerilen Teçhizat

Işıklı ve Savlolu Can Simidi

Suyla temasla aktive olan ışıklı can simitleri, tekne seyir hâlindeyken kazazedenin yerinin tespiti için tercih edilmelidir. Yüzer ince halatlı olması sebebiyle demirde olan teknelerde kullanılabilecek savlolu can simidi atılırken halatın bir ucu elde tutulmalıdır.

Paraşütlü İşaret Fişeği

Paraşütlü işaret fişekleri, 300 metre havaya fırlamalarını sağlayan bir rokete sahiptir. Parlama tepe yüksekliğine ulaştıktan sonra, bir paraşüt açılır ve en az 40 saniye boyunca parlak kırmızı renkte yanarak yavaşça alçalır. 20 deniz miline kadar görülebilir, bu nedenle kurtarıcıları dikkate değer bir mesafeden uyarmak için kullanılabilir.

El Maytabı

El maytapları, en az bir dakika yanan, kırmızı işaret fişekleridir. Havadan görülme ihtimali yüzeye göre daha fazladır. Teknenin birkaç deniz mili yakınında bulunan kurtarıcılara işaret vermek için kullanılırlar. Her teknede 2 adet el maytabı bulunmalı, tarihlerinin güncel olmasına dikkat edilmelidir.

Duman Kandili

Duman kandilleri suda batmadan yüzebilir. Sakin suda en az 3 dakika yoğun turuncu duman yayar. Duman kandilleri yalnızca gün ışığında etkilidir.

Hizmet Botu

Çoğunlukla içine hava basılarak şişirilen yumuşak sistemlerden imal edilen hizmet botları, tekne açıkta demirlendiğinde sahile gidip gelmeyi ve öte-beri taşımayı kolaylaştırır.

Can Salı

Can salı, acil durumlar sonucu tekneyi terk maksadı ile kullanılan motorsuz yüzer araçtır. Bir şişme can salı, normal olarak bir muhafaza içerisinde katlanmış şekilde bulunan, gerektiğinde yüzerlik sağlamak için gaz ile doldurularak şişirilen, sert olmayan bölmelerden meydana gelir. Salın içerisinde, salı şişirmek için kullanılan karbondioksit tüpü ve SOLAS gereği kazazedelerin ihtiyacı olan malzemeler de bulunmalıdır.

Dürbün

Dürbün, yalnızca çarpışmadan kaçınma ve navigasyon konusunda fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha fazla balık yakalamanıza ve daha önce hiç görmediğiniz vahşi yaşamı deneyimlemenize yardımcı olabilir.

Balta

Yangın durumunda, teknede sıkışmış bir kapıyı yerinden sökmek için balta kullanabilirsiniz. Aynı zamanda, gövde katmanları arasındaki yangını söndürmek veya acil bir durumda demirleme veya çekme halatını kesmek için de balta kullanılabilir.

Ayna

Tekneyle gezintiye çıkarken yanınızda bulundurabileceğiniz en önemli aksesuarlardan biri de aynadır. Ayna rıhtımda kolaylıkla manevra yapmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda kayak çeki demiriyle çektiğiniz kişinin düşüp düşmediğini görmenizi de sağlar.

Termometre

Termometre, hava sıcaklığını ölçmenizi ve elde ettiğiniz verilerle kısa vadeli hava tahminleri yapabilmenizi sağlar.

Barometre

Barometre; havanın nemini, sıcaklığını ve atmosfer basıncını ölçmenize olanak verir. Barometre kullanılarak kısa vadeli hava tahminleri yapılabilir.

Seyir Haritaları

Seyir haritaları, denizcilerin diledikleri konumu bulmasına yardımcı olur. Seyir haritalarını doğru okuyabilen denizciler, bu haritalar üzerinde yön taşıma işlemi gerçekleştirerek rota çizebilirler.

Pergel

Pergel, seyir haritalarında mesafe ölçmenize yardımcı olur.

Paralel Cetvel

Seyir haritalarında bir çizginin paralel olarak kaydırılmasını sağlayan paralel cetvel, rota bulma ve çizim gibi işlemleri kolaylaştırır.

Kalem ve Silgi

Seyir haritası üzerinde gerçekleştirilecek çizimler ve yazılamalar için teknede kalem ve silgi bulundurulması oldukça faydalıdır.

Yangın Battaniyesi

Su üzerinde olmanız teknede yangın çıkamayacağı anlamına gelmez. Yangın battaniyesi; başlangıç aşamasındaki yangınların söndürülmesinde, mahsur kalan insanların ortamdan uzaklaştırılmasında ve kurtarılması gereken ekipmanların tahliye edilmesinde kullanılır.

Denizde Canlı Kalma El Kitabı

Amatör ve profesyonel denizciler için hazırlanan Denizde Canlı Kalma El Kitabı, denizde yaşanabilecek acil durumlarda neler yapılması gerektiği ve teknede bulunan ekipmanın nasıl kullanılacağı konusunda önemli teknik bilgiler içerir.

Amatör Denizci El Kitabı

Amatör Denizci El Kitabı, denizciliğin kendine özgü kurallarını, disiplinini ve özgün dilini tanıtan bir kaynak niteliği taşır.

VHF veya SSB Telsiz Telefon

Cep telefonunuzun dışında ek bir iletişim yöntemine sahip olmak oldukça önemlidir. Kapsama alanının zayıf olabileceği ve cep telefonlarının su hasarına karşı hassas olduğu göz önüne alınmalı ve tüm güvenlik ihityaçlarınız için yalnızca cep telefonlarına güvenilmemelidir.

GPS, RADAR, EPIRB ve SART Cihazları

• Tekneniz iskeleden ayrılmadan önce seyahat rotanızı planlamak için bir deniz GPS cihazı kullanabilirsiniz. GPS, günlük tekne gezileri için oldukça kullanışlıdır. Tekne denizde hasar gördüğünde veya kaybolduğunda hayat kurtarmaya da yardımcı olabilir. Bir GPS cihazı, ilk etapta kaybolmanızı da önleyebilir.
• Radar cihazı, denizciler için önemli bir navigasyon yardımcısı görevi görür. Görüş mesafesi normalden az olsa bile tekneleri, kuşları, kara kütlelerini ve hava sistemlerini tespit etmeye yardımcı olur.
• EPIRB yalnızca ciddi ve yakın bir tehlike olduğunda kullanılmalıdır. Acil bir durumda, öncelikle telsiz, telefon ve diğer sinyal cihazları kullanılarak başkalarıyla iletişim kurmaya çalışılmalıdır.
• SART cihazları, bir işaretçi görevini yerine getirdiği için teknede son derece önemli bir ekipmandır. Teknenin rotadan çıkması durumunda konumunu belirlemeye yardımcı olan SART cihazları, onları sudan kaynaklanan hasarlara karşı koruyan su geçirmez bileşenlerden yapılmıştır

İlk Yardım Seti/Çantası

Uygun şekilde donatılmış bir ilk yardım çantası ve bunun nasıl kullanılacağına dair bilgi, bir kaza veya tıbbi acil durum durumunda hayati önem taşır. Kesikler, sıyrıklar, deniz tutması veya küçük acil durumlar için ilk yardım çantası kolay erişilebilir bir yerde tutulmalıdır.

Cep telefonları elbette teknede kullanılabilir ancak kapsama alanı dışında kalabilecekleri, pillerinin bitebileceği veya sudan zarar görebilecekleri için göz önüne alınmalıdır.

GSM Telefon

Cep telefonları elbette teknede kullanılabilir ancak kapsama alanı dışında kalabilecekleri, pillerinin bitebileceği veya sudan zarar görebilecekleri için göz önüne alınmalıdır.