Yukarı ▷

Blog

Yeşil Teknecilik Rehberi: Ekolojik Bir Tekne Deneyimi için İpuçları

Yeşil Teknecilik Rehberi

Yalnızca su üzerinde olmak bile tekne meraklılarına keyif veriyor. Ancak bu keyif, deniz ekosistemini gelecek nesiller için koruma sorumluluğunu da beraberinde getiriyor.

Neyse ki, yeşil teknecilik alışkanlıklarını benimsemek zor değil ve deniz taşıtlarımızın su yolları üzerindeki etkilerini önlemeye ve azaltmaya yardımcı olmak için uygulayabileceğimiz bir eylem planı mevcut. Çevre dostu yeşil tekneciler olarak, kendimizi sevdiğimiz suların üzerinde, içinde veya yakınında bulduğumuzda uygulayabileceğimiz yöntemleri sizin için derledik.

Yakıt ve yağ sızıntılarını önlemek için motorunuzun bakımını yapın. Uygun motor bakımının teknenizin sorunsuz çalışmasını sağladığını ve motorunuzun neden olduğu kirlilik seviyesini azalttığını unutmayın. Sintinenizde ve motorunuzun altında damlamaların meydana gelebileceği yerlere yağ emici ped veya yastık sabitleyin. Pedleri sık sık kontrol edin, sintine pompasını tıkamalarına izin vermeyin ve bunları bir marinada veya yerel tehlikeli atık toplama merkezinde atın.

Yağ değişimlerinde, yağı dökülmeye karşı dayanıklı bir kaba aktarmak için bir yağ değişim pompası kullanın. Yağın sintineye dökülmesini önlemek için yağ filtresinin etrafına plastik bir torba veya emici ped sarın.

Yakıt depolarını yavaşça doldurun. Damlama ve dökülmeleri en aza indirmek için emici pedler veya bezler kullanın. Yakıt deponuzu aşırı doldurmayın. Yakıtın ısındıkça genleşmesine izin vermek için depoyu yüzde 10 oranında boş bırakın. Tankınız aşırı dolarsa, temizlik için paçavra kullanın. Dökülmelerde sabun veya deterjan kullanmayın.

Teknenizi, kimyasalların toplanabileceği ve uygun şekilde atılabileceği karada temizleyin. Daima toksik olmayan ve biyolojik olarak parçalanabilen çevre dostu tekne temizleme ürünleri kullanın. Sert kimyasallara olan ihtiyacınızı azaltmak, kir ve pislik oluşumunu önlemek için teknenizi düzenli olarak cilalayın.

Mümkünse, bakım projelerinizi kara üzerinde gerçekleştirin. Su üzerinde çalışma yaparken atıkları kontrol altına alarak çevreye etkinizi en aza indirin. Tüm damlamaları ve kalıntıları uygun şekilde bertaraf etmek üzere toplamak için muşamba ve vakumlu zımpara kullanın.

Daha az toksik veya toksik olmayan zehirli boya kullanarak boyalarda bulunan ağır metallerin deşarjını en aza indirin. Aşındırıcı olmayan su altı tekne temizleme tekniklerini kullanın. Unutmayın, kuru depolama, zehirli boyalara olan ihtiyacı azaltır ve para tasarrufu sağlar.

Boyaları, pilleri, antifrizleri, temizlik ürünlerini, yağları, yağ filtrelerini ve diğer tehlikeli atıkları, tehlikeli atık toplama tesisinde atın.

Kanalizasyon suyunu kıyının 3 mil yakınına asla boşaltmayın. Liman tahliye istasyonlarını ve kıyı tesislerini kullanın. Eğer kurulu bir tuvaletiniz yoksa, portatif tuvaletler kullanın ve atığınızı kıyıdaki bir çöp istasyonunda veya tuvalette boşaltın.

Çöpünüzü teknede tutmaya özen gösterin. Denize asla izmarit veya çöp atmayın. Plastik, cam, metal ve kağıt malzemeleri istifleyin ve geri dönüştürmek için kıyıdaki tesislerden yararlanın. Marinanızı ve yerel denizcilik perakendecilerini geri dönüşüm ve çöp konteynerleri sağlamaya teşvik edin.

Gri suyun deniz ortamı üzerindeki etkilerini en aza indirmek için mümkün olduğunda, karada sağlanan tuvalet ve duş imkânlarını kullanın. Suda yaşayan istilacı türlerin yayılmasını önlemek için kullandıktan sonra teknenizi temizleyin, boşaltın ve kurutun.

Teknenizi deniz yosunu olan bir alana demirlemeyin veya bağlamayın. Sudaki bitkileri kesmek için pervane kullanmayın. Bitki örtüsü parçaları sudaki oksijen seviyelerini düşürebilir, aşırı erozyona yol açabilir ve bu habitatlarda yaşayan hayvanların hareketini sınırlayabilir.

Derinlik konusunda şüpheye düştüğünüzde, yavaşlayın ve boşta hareket edin. Teknenizin arkasında çamurlu bir iz bırakıyorsanız, muhtemelen deniz yosunu kesiyorsunuzdur.